Skip to content

Potențialul de a reuși, 3 elemente principale

  • by

Cheia spre succes este un echilibru între următoarele trei aspecte principale: cunostințele, îndemânarea și dorințele. Dacă ai o doză mare de dorință sau îndemânare, aceasta nu este de ajuns. Cunoștințele vor face diferența.

Te-ai întrebat vreodată dacă vei reuși în viață? Ai fost în situația să nu fi fost sigur de potențialul tău?
Vestea bună este că toți avem potențialul de a reuși. Pentru aceasta, trebuie să-ți evaluezi următoarele trei aspecte din viața ta:

  • Cunoștințele sunt totalitatea noțiunilor, informaților, ideilor și a pregătirilor într-un anumit domeniu;
  • Îndemânarea este capacitatea de a face un lucru cu ușurință pentru care ai deprindere, înclinație, abilitate, pricepere sau dibăcie;
  • Dorința este starea internă de a râvni, aspira sau a tinde spre ceva.

Cheia spre succes este un echilibru între aceste trei aspecte. Dacă ai o doză mare de dorință sau îndemânare, aceasta nu este de ajuns. Cunoștințele vor face diferența.
Cât despre rostul tău în viață sau domeniul în care vrei să activezi, acesta este un subiect pe care o să-l abordez în viitor.
Fiecare aspect se poate cultiva și descoperi. Cunoștințele vin din pregătirea ta profesională, îndemânarea vine din practică și din perseverență, iar dorința vine din interior, prin exigența pe care o ai asupra ta.

Hai să facem un exercițiu simplu! Luăm o scală de la 1 la 10 și vă propun să facem o autoevaluare simplă a fiecărui aspect al potențialului nostru de a reuși:

Cunoștințele – care este nivelul pe care crezi că îl ai? – atribuie o notă de la 1 la 10 (ce știm vs ce ar trebui să știm, ce am studiat vs ce ar trebui să studiem). Poate că nu cunoști în totalitate standardele și criteriile jobului tău, dar aici este cheia, descoperă-le!

Îndemânarea – care este nivelul de îndemânare sau abilitate pe care îl ai pentru a executa ceva? – atribuie o notă de la 1 la 10 (aici te poți compara și cu alții). Standardele, indicatorii de performanță și calitate ar trebui să fie foarte clari. Se poate spune despre tine că ai două mâini stângi sau două mâini drepte, cred că știi proverbul.

Dorința – autoevaluarea acestui aspect a potențialului este mai complicată decât celelalte două. Este vorba de o apreciere reprezentând expresia unei motivații lăuntrice pentru atingerea unui scop. Trebuie să fii sincer și să-ți atribui o notă de la 1 la 10 a motivației tale pentru ceea ce faci tu acum.

Dacă luăm cele trei bare (scale), le unim într-un punct cu unghiuri egale și unim punctele exterioare pe circumferința unui cerc, este cercul tău unul perfect sau este aplatizat? Dacă forma cercului tău ar fi forma unei roți de bicicletă, cum ar funcționa aceasta?

Succesul apare atunci când potențialul tău este la maximum într-o perspectivă echilibrată a celor trei elemente: cunoștințele, îndemânarea și dorința! Descoperă ceea ce-ți place să faci, atunci indicele dorinței va crește! Studiază, învață sau citește despre ceea ce-ți place și vrei să faci în viață! Practică, practică și iar practică, așa vei dobândi abilități! Nu uita! Societatea noastră este într-o continuă evoluție, evaluează-te periodic ca nu cumva vreunul dintre cele trei elemente ale potențialului tău să sufere regrese.
Mult succes!

Abonează-te la Newsletter-ul FyC

Suntem pregățiti pentru o consultanță de succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *